مصرف غذاهای پرفیبر برخی روش‌های درمانی سرطان را بهبود می‌بخشد

پژوهش‌ها حاکی از تاثیر فیبر خوراکی در تقویت سیستم ایمنی بدن و اثربخشی در بهبود روند درمانی سرطان است.

نوع رژیم غذایی مصرفی ما بر سلامت سیستم ایمنی بدن و روش‌های درمانی مقابله با سرطان تاثیر مستقیم دارد. مصرف غذاهای حاوی فیبر بالا نسبت به مصرف پروبیوتیک‌ها، عملکرد میکروب‌های روده را تغییر داده و تاثیر فرآیندهای درمانی را دوچندان می‌کند.

پژوهشگران تعدادی بیمار مبتلا به سرطان پوست از نوع ملانوما را مورد بررسی قرار دادند که تحت درمان توسط نوعی روش ایمونوتراپی (ایمنی‌درمانی) به‌نام PD-1 قرار داشتند. نتایج پژوهش‌ها حاکی از آن است که افرادی که رژيم غذایی با فیبر بالا دریافت کرده بودند نسبت به گروهی که رژیمی متشکل از غذاهای با میزان فیبر کم داشتند، حدود ۵ برابر کاهش در بروز مجدد تومورها و پیشرفت روند درمانی نشان دادند. نتایج مطالعات در کنفرانسی ارائه شد که در مرکز تحقیقاتی سرطان آمریکا برگزار شده بود.

کریستین اسپنسر، دانشمند و پژوهشگر در مؤسسه‌ی ایمونوتراپی سرطان سان‌فرانسیسکو در این‌باره می‌گوید:

غذاهای حاوی فیبر خوراکی بالا تنوع میکروب‌های روده را افزایش می‌دهند و در سازوکار روش‌های درمانی PD-1 تاثیر به‌سزایی دارند. اما در مقابل مکمل‌های غذایی حاوی پروبیوتیک، قرص‌ها و سایر مکمل‌های غذایی که حاوی باکتری‌های مفید هستند؛ تنوع میکروب‌ها در روده‌ی بیماران مبتلا به سرطان را کاهش می‌دهند.

مطالعات نشان می‌دهد تنها از رشد تومورهای بدخیم در حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد مبتلایان سرطان که تحت ایمونوتراپی روش PD-1 قرار گرفته بودند، جلوگیری و روند گسترش آن‌ها متوقف شده بود. دکتر اسپنسر و همکارانش در پژوهش‌های خود به این نکته دست یافتند که وجود باکتری‌های روده موسوم به Ruminococcaceae در بازخورد سیستم ایمنی بدن به روش‌های درمانی تاثیر مثبت دارد. اما پژوهشگران هنوز نتوانسته‌ به پاسخ مشخصی برای این پرسش دست یابند که چرا در بدن برخی افراد این نوع میکروب‌ها به میزان بیشتری نسبت به سایرین وجود دارند؟

رژیم غذایی یک روش قابل دسترس به منظور تغییر در سیستم میکروارگانیسم باکتری‌ها، قارچ‌ها و مجموعه‌ی میکروب‌هایی است که در بدن هر فرد رشد می‌کنند. این یافته‌ی علمی، اسپنسر و همکارانش را به گرفتن آزمایش از ۱۱۳ نفر فرد مبتلا به سرطان ملانوما به منظور بررسی رژیم غذایی، مصرف پروبیوتیک‌ها و بررسی نمونه‌ی مدفوع مبتلایان هدایت کرد.

نتایج آزمایش‌ها حاکی از این است در ۴۶ تن از افرادی‌ که بیشترین میزان فیبر شامل سبزیجات، میوه‌ها و دانه‌های غلات را در رژیم غذایی خود مصرف می‌کردند، باکتری‌های مفید روده مرتبط با ایمونوتراپی به میزان بیشتری وجود دارد و این افراد نتایج مثبتی از روش‌های درمانی دریافت می‌کنند. در مقابل، در گروهی از شرکت‌کنندگان که در رژیم غذایی آن‌ها مقادیر بالای شکر و گوشت‌های فرآروی‌شده وجود دارد، میزان کمتری از این باکتری‌های مشاهده شده و با وجود درمان ایمونوتراپی سرطان سرعت رشد تومورها در این افراد بیشتر است.

بیش از ۴۰ درصد مبتلایان به سرطان پروبیوتیک مصرف می‌کنند و تنوع باکتری‌های مفید روده نسبت به گروهی که مکمل‌های غذایی استفاده می‌کنند کمتر است؛ با این وجود، به عقیده‌ی اسپنسر، بسیاری بر این باورند که مصرف پروبیوتیک‌ برای سلامتی مفید است اما الزاما گزینه‌ی مناسبی برای درمان سرطان نیست.

سینتیا سیرز، متخصص بیماری‌های عفونی در دانشگاه پزشکی جان هاپکینز در این‌باره می‌گوید:

با وجود اینکه داده‌های به‌دست‌آمده از پژوهش‌ها در این حوزه نسبتا خام هستند و نیاز به پژوهش و بررسی بیشتر وجود دارد، اما نتایج حاکی از آن است که راه‌هایی برای بهبود ایمونوتراپی بیماران مبتلا به سرطان وجود دارد.

به‌گفته‌ی سیرز، مطالعات متنوعی درباره‌ی ارتباط بین مصرف فیبر در رژیم غذایی و کاهش خطر ابتلا به سرطان و مزایای بی‌شماری که برای سلامتی به ارمغان می‌آورد، صورت گرفته و تاثیر مصرف میوه‌ها و سبزیجات بر تقویت سیستم ایمنی بدن و اثربخشی ایمونوتراپی بررسی شده است. با این وجود حتی اگر یافته‌های دانشمندان به‌طور قطع صحت نداشته باشند، خوردن سبزیجات و میوه‌های تازه برای سلامتی مفید بوده و قطعا ضرری برای شما و اطرافیان نخواهد داشت.

دیدگاه‌ها 4

4 replies on “مصرف غذاهای پرفیبر برخی روش‌های درمانی سرطان را بهبود می‌بخشد”

    جمال غفاری

    دیدگاه تستی

    جمال غفاری

    عالی

    ugd

    دیدگاه تستی کابر مهمان

    jamal

    تست